Comunicat de presă
Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice,
Rezistenta la antibiotice este una dintre cele mai importante amenintări pentru siguranta pacientilor în spitalele din Europa. Bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o prezenţă zilnică în multe spitale europene, unde afectează siguranta pacientului si cresc morbiditatea si mortaliatea, ca si durata medie de spitalizare.
Ca parte a unei largi intiative europene, Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) împreună cu autoritătile de sănătate din Uniunea Europeană au lansat Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, o intiativă europeană de sănătate publică, care este marcată anual pe data de 18 noiembrie .
România se alătură azi din nou eforturilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) de a readuce in atenţia specialiştilor, a factorilor implicaţi în producerea, prescrierea şi distribuirea antibioticelor, dar şi a publicului larg, problematica rezistenţei la antibiotice.
În acest an, campania prilejuită de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice se derulează sub sloganul Utilizarea inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la antibiotice. Prescrieţi-le cu prudenţă pentru a le păstra eficacitatea. Campania se adresează în mod special personalului medical din spitale şi anume: medicilor care care prescriu medicamente, comisiilor medicamentului, managerilor şi farmaciştilor şi altor categorii de personale pentru a reduce folosirea inutilă a antibioticelor. În egală măsura ne adresăm şi medicilor de familie pentru a susţine activităţile derulate.
Rezistenţa la antibiotice este, un fenomen legat de modalitatea şi magnitudinea utilizării lor, iar utilizarea inadecvată a acestora este principala cauză a rezistenţei la antibiotice. Studii europene au arătat că este foarte probabil ca un pacient spitalizat să primeasca antibiotice şi că un procent de până la 50% din toate antibioticele utilizate în spitale pot fi prescrise inadecvat. Utilizarea inadecvată a antibioticelor poate include diverse aspecte şi a fost dovedit că poate conduce la infectarea pacienţilor sau fenomene de colonizare cu bacterii rezistente la antibiotice precum Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), enterococi rezistenţi la vancomicină (VRE) şi bacili gram negativi cu rezistenţă crescută, în aceeaşi măsură fiind asociată cu o incidenţă crescută a infecţiilor cu Clostridium difficile.
Director Executiv,
Jr.Magdalena Marcut