DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA GIURGIU

BIROUL PROMOVAREA SANATATII

 

 

 

Igiena mainii: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ – CYH, MAI 2018

 

Infectiile nozocomiale apar în timpul tratamentului in spital sau altă unitate medicala (in stationar), fara a fi prezente sau incubate in momentul internarii.

Deficientele in igiena prestarii actului medical, incluzand in mod esential igiena mainii, sunt una dintre cauzele implicate major in geneza infectiilor nozocomiale. Igiena personala a pacientilor, parte a igienei in populatia generala, este de asemenea implicata in aparitia infectiilor din spitale.

Infectiile nozocomiale reprezinta o amenintare serioasa, globala pentru sanatea publica. Paradoxul este ca un fenomen ce induce suferinte si costuri enorme in sistemele de sanatate (7 miliarde euro/an in UE) depinde de gesturi elementare si putin costisitoare de igiena.

In consecinta, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a instituit incepand cu 5 mai 2009 evenimentul anual “Igiena mainii: SANATATE SI VIATA” (SAVE LIVES: Clean Your Hands, CYH). Scopul CYH este optimizarea practicilor privind igiena mâinii, a caror aplicare riguroasa de catre personalul medical contribuie major la reducerea infectiilor nozocomiale ce pun în pericol sanatatea si viaţa pacientilor din spitale.

Tintele principale ale campaniilor CYH sunt personalul medical dar si pacientii din stationare sau publicul sanatos.

In tara noastra campania CYH se organizeaza in premiera din anul 2011.

Tema CYH se refera la monitorizarea progreselor, planificarea actiunilor viitoare, mentinerea in centrul atentiei a igiena mainii in prestarea actului medical.

Sloganul CYH : “Cum stati cu igiena mainii ?” este in legatura cu mesajul cheie: « Sa cunoastem si sa ridicam nivelul la care se gaseste spitalul/clinica noastra in privinta igienii mainii”.

*

În tara noastra, în anul 2008 au fost raportate 9677 de cazuri de infecţii nozocomiale distribuite pe judeţe de la câteva cazuri (Bistriţa Năsăud 2, Damboviţa 3, Constanţa 10) până la peste 1500 înregistrate în Cluj (1509), Iaşi (1550) şi Bucureşti (1582), diferentele considerabile fiind legate numarul diferit de paturi in stationare si probabil de deficientele in raportare.

Sunt probabile diferente mari de la spital la spital in functie de rigoarea administrarii masurilor de igiena privind prestarea actului medical dar si pacientii. Igiena mainii este centrala in ambele privinte. Potentialul spitalalelor romanesti de a atinge nivelurile bune UE este demonstrat de un studiu recent care a gasit intr-un spital de varf national o rata de infectii nozocomiale de 6,6 %, de comparat cu ecartul de 5-12% din grupul ţarilor UE + Norvegia + Islanda.

Asa cum am mentionat insa, infecţiile nozocomiale depind nu numai de igiena prestării actului medical dar şi de igiena pacienţilor care este parte din rândul igienei personale în populaţia generală.

Din pacate, românii se află pe pozitii defavorizate în Europa în privinţa consumului de săpun, detergenti şi pastă de dinţi, potrivit datelor prezentate de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti (ISPB) in 2008.

Cel mai simplu act de sănătate, care depinde numai de noi, este spălarea corecta şi frecventa a mainilor. În legătură cu aceasta, studiul ISPB arată că un conaţional foloseşte, în medie, patru bucăţi de săpun anual. Jumătate dintre români nu se spală pe mâini după folosirea toaletei, iar mai puţin de jumătate se spala pe mâini după îngrijirea unui animal. Unul din patru adulţi nu se spală pe mâini după ce schimbă scutecele sau pamperşii sugarilor, în timp ce doar unul din patru români se spală pe mâini după ce a intrat în contact cu banii, deşi aceştia sunt un purtător major de microbi. Numai unul din patru adulţi se spală pe mâini după ce strănută sau tuşeşte.

Pentru a preveni majoritatea bolilor infecţioase, este suficient să spălam mâinile corect şi frecvent, pentru că mâinile transmit 80% dintre bolile infecţioase dintre care fac parte răceala şi gripă.

Rezultatele unui studiu publicat în Lancet, iulie 2005, confirmă că spălatul pe mâini cu săpun reprezintă un mijloc excelent de a controla infecţiile. Studiul, la care au participat peste 900 de persoane, a relevat potentialul spalarii corecte cu sapun a mainilor de a scadea cu 50% numărul cazurilor de pneumonie şi diaree şi cu 34% a infecţiilor cutanate.

 

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

JR.MAGDALENA MACUT