COMUNICAT DE PRESĂ

 

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

22 – 28 ianuarie 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judetului Giurgiu in colaborare cu ABCH- Asociatia bolnavilor de cancer si hepatita Giurgiu, organizează în perioada 22-28 ianuarie 2017, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.

România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe.

Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin.

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Ca urmare a succeselor înregistrate în ultimii ani, în perioada 22-28 ianuarie 2017, va avea loc cea de a 11-a ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

La nivel naţional în perioada 22-28 ianuarie 2017, se derulează Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin cu sloganul: STOP cancerului de col uterin”.

La nivel judetean in perioada 22 ianuarie-28 februarie vor avea loc actiuni de informare-educare-comunicare si distribuire de materiale informative atat in unitati scolare, unitati sanitare din judet cat si in comunitatile unde isi desfasoara activitatea asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari.

Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV.

Cu acest prilej, promovăm simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, Perla Înţelepciunii, aflat pe website-ul www.pearlofwisdom.eu.

 

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

 

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Directia de Sanatate Publica Giurgiu

 

Susţineţi Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin!

 

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare cu privire la

prevenirea cancerului de col uterin.

 

 

Director Executiv,

Jr. Magdalena Marcut