COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA
2018

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din anul 1988, oferind oamenilor din lumea întreagă oportunitatea de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi sprijin celor diagnosticați cu această infecție și de a-i comemora pe cei care au decedat datorită bolilor asociate SIDA.
În 2018, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este(:) „Stop SIDA. Informează-te despre HIV!”
La nivel mondial, în anul 2017, un număr de 36,9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 35 milioane adulți și 1,8 milioane copii. Aproximativ 75% din persoanele infectate știau că au HIV/SIDA. În 2017, au existat 1,8 milioane de noi infecții HIV (dintre care 1,6 milioane adulți și 180.000 copii sub 15 ani). Dintre acestea, 21,7 milioane de persoane au primit terapie antiretrovirală. Un număr de 940.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA.
În România, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în iulie 2018, existau 16.000 persoane infectate cu HIV (prevalența infecției fiind de 0,1%.). La 31 decembrie 2017, Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA din România a raportat un număr de 7.393 cazuri HIV-pozitive și 15.587 cazuri de SIDA, dintre care 196 persoane cu vârsta sub 15 ani și 14.642 persoane cu vârsta peste 20 ani. În anul 2017, 12.447 cazuri au primit terapie antiretrovirală, realizând o acoperire de 54% din totalul persoanelor seropozitive. În 2017, numărul cazurilor noi de HIV/SIDA a scăzut față de anul 2010 (de la 730, la 660).
Scopul campaniei: Conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalitățile de transmitere, prevenire, testare și tratament a infecției HIV/SIDA și promovarea unor comportamente sănătoase legate de propria viață sexuală.
Obiectivele campaniei: acces necondiţionat la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport social; reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV; informarea şi educarea populaţiei, în special a grupurilor cu risc HIV/SIDA, combaterea stigmatizării și discriminării legate de HIV/SIDA.
Activităţile propuse: întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, distribuirea de materiale IEC privind HIV/SIDA şi informarea populaţiei ţintă cu privire la HIV/SIDA.

Director Executiv,
Jr.Magdalena Marcut
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA GIURGIU
BIROUL PROMOVAREA SANATATII

Sa cunoastem Infectia HIV/SIDA

…ai grija! E suficient sa gresesti o singura data

Definire
HIV(VIRUSUL IMUNODEFICIENTEI UMANE) esta un virus care ataca si distruge sistemul imunitar, iar organismul nu mai poate face fata agresorilor de orice natura ( virusuri,bacterii,ciuperci,celule canceroase ).Astfel, rezulta infectii si forme de cancer care pot fi mortale.
Ca si alte virusuri , HIV nu poate supravietui in mod independent.El nu poate trai decat in interiorul unei celule , celula importanta a sistemului imunitar responsabila de apararea organismului.
SIDA (SINDROMUL IMUNODEFICIENTEI DOBANDITE ).
Este ultima faza a infectiei cu HIV ,cand sistemul imunitar este foarte afectat de virus iar organismul nu mai poate face fata infectiilor.
O persoana poate fi purtatoare a virusului HIV, dar aceasta nu insemna ca are boala SIDA.
De unde a parut HIV/SIDA?
Exista mai multe ipoteze privind aparitia HIV, dar niciuna dintre acestea nu poate fi confirmata in totalitate.
Ipoteza originii africane .Zairul a fost considerat locul de origine al HIV si a fost prima tara Africana care a invitat la cercetare in acest sens .Primii africani cu SIDA raportati , au fost zairezi care traiau in Belgia si faceau parte din inalta societate.Facandu-se cercetarii in Zair , au fost depistate 38 de cazuri in timp foarte scurt dar tinandu-se cont ca in 1983 nu erau inca in uz testele ELIZA pentru HIV (test prin care se pune in evidenta prezenta virusului HIV in organism ) datele pot fi contestate.
Ipoteza originii naturale .In literatura medicala americana si europeana au fost descriese cazuri datand din jurul anului 1900 ,cu o simptomatologie foarte asemanatoare tabloului clinic al SIDA.Astfel de cazuri sugereaza ca virusul HIV ar fi putut exista cu cateva decenii inaite de declansarea actualei epidemii.
Ipoteza originii de laborator. Conform acestei ipoteze acest virus a fost produs de om in laborator. Armata Americana a sponsorizat numeroase cercetari in acest sens, dar rezultatele acestora nu au aparut in literatura stiintifica, care nu accepta aceasta posibilitate. In literatura de specialitate se subliniaza faptul ca HIV nu are calitati de arma biologica pentru ca: se transmite cu dificultate, evolueaza greu si este foarte greu de eliminat.
Cum se transmite HIV?
Virusul se poate transmite prin urmatoarele cai:
1.Contact sexual;
2.Contact direct intre sangele unei persone sanatoase cu sangele unei persone infectate;
3.De la mama infectata la fat (in timpul sarcinii sau la nastere) si dupa nastere prin alaptare.
Transmiterea pe cale sexuala este cea mai frecventa modalitate de raspandire a infectiei in intreaga lume. Toate practicile sexuale neprotejate sunt potential infectante. Exista totusi unele diferente in riscul transmiterii infectiei, in functie de practicile sexuale utilizate.
• Raportul homosexual sau heterosexual anal cu o persoana infectata implica cel mai mare risc de infectare datorita fragilitatii mucoasei anale. In acest caz, riscul este de 5 ori mai mare decat in cazul relatiilor heterosexuale vaginale.
• In ceea ce priveste raporturile heterosexuale vaginale, acestea au un risc de transmite diferit, in functie de sexul persoanei infectate si anume:de la barbat la femeie de 0,1-0,2 % si de la femeie la barbat de 0,033-0,1 %.
Exista un risc in cazul sexului oral, in cazul in care sunt leziuni la nivelul mucoasei bucale.
Transmiterea prin sange este posibila:
Prin folosirea unor seringi sau a unor instrumente medicale nesterile, mai ales de catre consumatorii de droguri injectabile.
Prin ranirea sau penetrarea pielii sau a mucoaselor cu instrumente nesterile, ace pentru perforarea urechii sau pentru efectuarea tatuajelor, foarfeci pentru manichiura sau pedichiura, lame de ras, expunerea pielii vatamate la sangele infectat.
Prin transfuzia de sange sau prin transfuzia de derivate sanguine; cu toate ca sangele donat se testeaza si se foloseste doar cel HIV seronegativ, exista donatori care sunt in perioada de ‘fereastra imunologica’ in care testul este negativ, deoarece organismul nu a produs inca anticorpi specifici.
Prin transplant de organe sau fertilizari cu sperma in cazul in care donatorul este infectat.
Transmiterea pe cale verticala (de la mama infectata la fat)
Fara tratament, riscul transmiterii de la mama infectata la fat este cuprins intre 25% si 40%. Tratamentul mamei cu antiretrovirale in timpul sarcinii, nasterea prin cezariana si absenta alaptarii scad riscul transmiterii infectiei HIV sub 4%. Se recomanda ca sugarii nascuti de mame seropozitive sa fie alimentati artificial, cu preparate de lapte praf.
Comportamente de risc
• penetrarea anala neprotejata, fie ca este heterosexuala sau homosexuala, prezinta un risc crescut de transmitere HIV, din cauza fragilitatii mucoasei anale. Studiile arata ca numarul de infectii la 100 de expuneri in acest caz este de 0,5-3%.
•penetrarea vaginala neprotejata prezinta un risc crescut de transmitere. Riscul transmiterii infectiei este direct proportional cu numarul de parteneri. Cu cat numarul de parteneri este mai mare cu atat probabilitatea de a intalni un partener seropozitiv, este mai mare. Dar si contactul sexual cu un singur partener, nu exclude posibilitatea infectarii.
• sexul oral prezinta un risc de infectare, in special daca exista leziuni la nivelul mucoasei bucale.
• folosirea in comun a acelor si seringilor de catre doua sau mai multe persone, intalnita in deosebi in cazul consumatorilor de droguri.
• personalul sanitar care este in contact permanent cu pacientii; cele mai multe cazuri de infectii apar in urma unor cazuri de raniri prin intermediul unui ac.
Toate substantele care scad capacitatea de decizie si responsabilitate( alcoolul, drogurile), modifica capacitatea individului de a lua masuri de prevenire, crescand riscul de transmitere a virusului prin sange sau relatii sexuale.
Cum nu se transmite HIV?
Virusul nu se transmite prin:imbratisari si sarut social;strangeri de mana;stranut sau tuse;folosirea in comun a dusului;folosirea in comun a toaletei;bazine de inot;intermediul lenjeriei;folosirea in comun a obiectelor de la locul de munca/gradinita/scoala (jucarii, rechizite etc);folosirea in comun a veselei si a tacamurilor; intermediul mijloacelor de transport in comun; intepaturi de insecte; convietuirea in familie daca se respecta normele elementare de igiena si protectie.
S-a pus deseori problema daca saliva, lacrimile si alte lichide ale organismului (urina, transpiratie, secretii nazale) ar putea transmite virusul.
Chiar daca lacrimile contin o anumita cantitate de virus, aceasta este insuficienta pentru a putea infecta.
Desi saliva contine virusul, acesta este intr-o cantitate mult sub doza capabila de a infecta o alta persoana.
Deci, HIV nu se transmite prin transpiratie, saliva, lacrimi, urina, secretii nazale, fecale, daca acestea nu contin sange.
Tantarii si puricii nu transmit virusul, neexistand probe cu privire la supravietuirea HIV in insecte.
Este important de stiut ca, in cadrul contactelor sociale din viata cotidiana, nu exista niciun pericol de a contacta virusul. Atata timp cat sunt respectate regulile elementare de igiena, frecventarea de catre copii a gradinitelor, creselor, scolilor si a oricarui tip de colectivitate NU prezinta risc de contactare a bolii.
Testare HIV
Testul HIV este un test indirect care indica prezenta in organism a anticorpilor impotriva HIV, si nu a virusului propriu- zis.Prezenta anticorpilor inseamna ca persoana este purtatoare a virusului imunodeficientei umane si va ramane asa toata viata.
Testul HIV standard poarta numele de test ELISA,iar un rezultat pozitiv trebuie neaparat confirmat printr-o retestare cu un alt tip de test numit Western Blot. De la momentul infectarii cu HIV,organismul are nevoie de o perioada de 3-6 luni pentru a produce anticorpii care vor fi identificati cu ajutorul testului HIV.Aceasta inseamna ca desi o persoana este purtatoare a virusului HIV,organismul nu produce imediat anticorpii specifici care sunt depistati prin testare.
Testul HIV va indica un rezultat précis dupa ce trece perioada de 3-6 luni numita ,,fereastra imunologica,,.

Testul HIV la nou –nascut dintr-o mama infectata este intotdeauna pozitiv,deoarece aceasta preia anticorpii anti-HIV de la mama.Anticorpii anti-HIV preluati de la mama dispar in timp ,astfel ca daca nou-nascutul nu este infectat,testul HIV devine negativ in maximum 18 luni .Daca testul ramane pozitiv si dupa aceasta varsta inseamna ca virusul a infectat si copilul.,care a inceput sa-si produca proprii anticorpi anti-HIV.
Testarea HIV se face gratuit in centrele de testare ,centrele de transfuzii din judet , in laboratoarele epidemiologice din cadrul directiilor judetene de sanatate publica, in spitale, in laboratoare private.
Testarea poate fi confidentiala si/sau anonima.
Avantajele testarii HIV:
• evaluare corecta a starii de sanatate
• luarea masurilor pentru incetinirea evolutiei infectiei,
• accesul rapid la tratamentele specifice pentru infectia HIV
• luare masurilor de protectie adecvate privind propria persoana si pe cei din jur.

Evolutia infectiei cu HIV
Dupa infectare cu HIV exista o reactie individuala fata de acesta . Reactia organismului difera de la o persoana la alta in functie de cantitatea de virus patrunsa in organism , virulenta acestuia si rezistenta natural a persoanei infectate . Initial , semnele infectiei HIV pot lipsi sau sunt adesea nespecifice.
La aproximativ 1-5 saptamani dupa contactul cu virusul HIVsi infectarea organismului , in 50 % din cazuri,apar unele semne de boala,dar acestea sunt nespecifice si se pot confunda usor cu simptomele unei gripe.Aceasta etapa este cunoscuta sub numele de ,, primoinfectie,,.
Dupa dispartia semnelor ,,primoinfectiei,, exista o perioada indelungata de timp in care infectia este asimptomatica .Aceasta perioada variaza intre 2 si peste 10 ani . In toata aceasta perioada persoana arata si se simte foarte bine, dar poate transmite virusul.Pe fondul multiplicarii virale si a scaderii imunitatii organismului apar apoi semnele si simptomele specifice .Acestea pot fi:adenopatii (marirea in volum a ganglionilor),pneumonii, diare cronica,piele uscata , herpes zoster,diferite eruptii,meningite, neuropatii,accidente vasculare cerebrale ,tumori, etc.
Tulburarile de crestere si dezvoltare apar frecvent la copiii infectati cu HIV.Acestea se refera, in special ,la dezvoltarea statura-ponderala datorata difunctiilor endocrine sau evolutiei infectiei cu HIV.
Factorii care influienteaza negativ , adica grabesc evolutia infectiei HIV spre faza SIDA sunt :
• rezistenta individuala a organismului ;
• nutritia precara a individului ;
• stresul.
In absenta unui tratament,evolutia de la infectare pana la aparitia bolii SIDA este in general intre 5-10 ani.Durata supravietuiri,dupa instalarea bolii SIDA variaza intre 9 luni si 2 ani .Aceasta perioada poate fi mult prelungita in conditiile unui tratament adecvat si sustinut cu medicamente antiretrovirale.
Prevenirea infectiei HIV
Cunostintele corecte si un comportament adecvat sunt singurele modalitati de protejare impotriva acestei infectii .
Transmiterea sexuala a infectiei cu HIV poate fi prevenita prin:
• abtinerea de la relati sexuale atunci cand nu se poate folosi prezervativul ,
• fidelitate reciproca /monogamie,
• folosirea prezervativelor in cazul situatiilor cu risc (parteneri necunoscuti, intamplatori ).In afara prezervativelor celelalte contraceptive nu previn bolile cu transmitere sexuala.
Transmiterea sanguina poate fi prevenita prin:
• evitarea contactului direct cu sangele altei personae ,
•folosirea de seringi si instrumente taioase de unica folosinta sau sterilizate corect ,
• folosirea individuala a obiectelor de igiena personala ( periuta de dinti, lame de ras,trusa de unghii).
Transmiterea materno-fetala poate fi prevenita prin :
• administrarea de medicamente antiretrovirale mamei intimpul sarcinii si apoi nou – nascutului,ceea ce reduce riscul de transmitere pana la 5%;
• nasterea prin cezariana ;
• evitarea alaptarii.
Reguli generale de educatie sanitara
Numeroase boli se pot transmite prin folosirea in comun a unor obiecte care ar trebui sa fie numai de uz personal sau prin ignorarea unor reguli minime de igiena personal .
Regulile sanitare trebuiesc respectate de fiecare data,fara exceptie.
Astfel:
• Periuta de dinti , lama de ras, aparatul de barbierit,forfecuta de unghii , aparatul de depilate sunt de folosinta individuala.
• Nu acceptati efectuarea tratamentelor injectabile decat de catre personal medical calificat.
• Asigurati-va ca acul si seringele sunt sterile – scoase din ambalajul original.Este dreptul dumneavoastra!
• La efectuarea tatuajelor, a gaurilor pentru cercei trebuie folosite doar ace sterile .
• La frizerie ,saloane de cosmetica ,manichiura ,pedichiura trebuie folosite doar instrumente sterile.Instrumentele trebuie sterilizate corespunzator dupa fiecare utilizare .

DIRECTOR EXECUTIV,
JR.MAGDALENA MARCUT