DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA GIURGIU
BIROUL PROMOVAREA SANATATII

Tot ce trebuie sa stim despre gripa
Gripa este o infectie respiratorie acuta virala care afecteaza caile respiratorii. Exista foarte multe radacini de virusuri care se schimba de-a lungul timpului. In fiecare an, cercetatorii incearca sa descopere tipul virusului care va da nastere unei epidemii virale.
Simptomele gripei
Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale raceli, precum si de simptomele altor infectii respiratorii. De obicei, simptomele apar brusc si se dezvolta extrem de rapid:febra;frisoane;cefalee;dureri musculare si de articulatii;dureri de gat;lipsa apetitului;tuse seaca;stare generala alterata. Gripa este mult mai serioasa decat o simpla raceala. De obicei, cand ai gripa este nevoie sa stai 2-4 zile in pat; vindecarea completa survine in 3-4 saptamani.
Cum se transmite gripa?
In general, gripa se transmite prin stranuturile si accesele de tuse ale unei persoane infectate. Infectia incepe prin inflamatia cailor respiratorii superioare: nas si gat.
In cazurile in care virusul coboara si ajunge la plamani, gripa poate degenera in bronsite, pneumonii si chiar insuficiente respiratorii. In cazul complicatiilor pot aparea: semne de miocardita, in cazurile severe ajungandu-se la meningoencefalita.
Din ce cauza se raspandeste gripa atat de rapid?
Gripa este o infectie care se raspandeste pe cale aeriana; virusul gripal traieste si in afara corpului uman in timp ce isi cauta urmatoarea gazda pentru a o infecta. In primul rand tusea si stranuturile sunt responsabile pentru raspandirea acestei infectii virale. Daca inspiri aerul care contine particule din tusea sau stranutul unei persoane infectate, este foarte posibil sa te gripezi si tu.
Toamna inlesneste raspandirea gripei in randul intregii populatii, ajungandu-se la epidemii. Frigul si vremea umeda ii determina pe oameni sa se adune in locurile publice (restaurante, cafenele, baruri, cluburi, cofetarii etc) care pot constitui adevarate focare de infectie. Aglomeratia din mijloacele de transport in comun, magazinele, cafenelele devin locatii perfecte pentru raspandirea gripei.
Ce precautii pot sa iau daca izbucneste o epidemie de gripa?
Infectiile gripale sunt atat de intalnite, mai ales in perioada sezonului rece incat, de multe ori, este aproape imposibil de evitat contactarea lor. Precautii precum – acoperirea nasului si a gurii mai ales in locurile aglomerate; evitarea contactelor apropiate; repaus la domiciliu cand esti bolnav; spalarea mainilor; evitarea atingerii gurii, ochilor si a nasului – toate pot ajuta, dar nu sunt intotdeauna eficiente. Singura metoda pentru a evita gripa o constituie vaccinarea, toamna. Nu omite, insa, faptul ca vaccinul nu te apara de alte viroze pe care le poti contacta in timpul iernii.
Cum se previne gripa?
Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Doctorii recomanda vaccinarea anuala atat pentru adulti, cat si pentru copiii ce prezinta o forma severa de astm. Vaccinul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a oferi cea mai buna protectie impotriva gripei. Vorbeste cu doctorul tau pentru a-ti face vaccinul toamna inainte de sezonul epidemiilor gripale din timpul primaverii.
Cu toate ca este recomandat pentru toata populatia, exista anumite categorii pentru care vaccinul antigripal este mai mult decat indicat:
• pentru copii ce au mai mult de 6 luni si se confrunta cu un astm bronsic;
• pentru adolescentii astmatici;
• pentru femeile insarcinate astmatice;
• pentru femeile astmatice care anticipeaza aparitia sarcinii pe durata iernii.
Ce trebuie sa faca o persoana care are gripa? -sa se odihneasca mult; -sa bea foarte multe lichide; -sa-si controleze febra; -sa utilizeze picaturi nazale pentru a nu avea probleme respiratorii; -sa ia antitermice (de tip paracetamol, ibuprofen) pentru reducerea febrei si pentru calmarea durerilor.
Daca te simti grav bolnav, prezinta-te de urgenta la un control medical.

DIRECTOR EXECUTIV,
JR. MAGDALENA MARCUT