COMUNICAT DE PRESĂ

– decembrie 2020 –

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Giurgiu  derulează în luna decembrie 2020 Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: Tuberculoza (TB), HIV și HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19.

Biroul OMS Europa a lansat în anul 2018 documentul Natiunilor Unite referitor la Programul “STOP TB, HIV si Hepatită virală”.

În România:

Institutul Național de Pneumoftiziologie «Prof. Dr. Marius Nasta», organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România a raportat pentru anul 2018, în sistemul european TESSy – 12199 cazuri de tuberculoză, cu 6% mai puține față de anul precedent.

În sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România. In anul 2019 au fost raportate 506 cazuri noi HIV/SIDA.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variații minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2019 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C – 234 cazuri, cu 7 mai puține față de anul precedent.

COVID-19 a demonstrat că, în timpul unei pandemii, nimeni nu este în siguranță până când toată lumea este în siguranță. Includerea tuturor  oamenilor este o opțiunea, dacă vrem să reușim. Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu aceste boli transmisibile și cu COVID-19.

Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Această criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este și un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine și împreună. În multe privințe, prevenirea  BT – TB, HIV, HV- ca o amenințare pentru sănătatea publică depinde de modul în care lumea răspunde la COVID-19.

Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală schimbă o viață, nu doar in termeni de sănătate personală, dar și de risc de sărăcie, marginalizare și stigmatizare. Toate Statele Membre europene și partenerii trebuie să întărească răspunsul multisectorial la HIV, TB și hepatită virală, în ciuda poverii plasate de pandemia cu coronavirus asupra sistemelor naționale.

Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor BT  este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Pe teritoriul național, sub sloganul „Solidaritate și reponsabilitate comună”, se vor derula activităţi de informare a populației.

STOP TB, HIV, HEPATITĂ

Infografic Bolile Transmisibile

Pliant Bolile Transmisibile

Poster Hepatita

Poster Tuberculoza

PosterTuberculoza si HIV