Infectia cu Coronavirusul 2019-nCoVDIRECTIA DE SANATATE PUBLICA GIURGIU BIROUL PROMOVAREA SANATATII Infectia cu Coronavirusul 2019-nCoV Coronavirusurile sau coronavirinele (Coronavirinae, numite și Orthocoronavirinae), abreviat CoV sunt o subfamilie de virusuri . Ele sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic. Bolile oamenilor și animalelor provocate de coronavirusuri sunt numite coronaviroze. Transmitere Coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie, prin picături de secreție, produse când o persoană infectată tușește sau strănută. De asemenea, transmiterea este posibilă și când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată. Virusul se transmite ușor de la un om la altul. Boala apare la persoane care au călătorit în China, în provinciile afectate, în intervalul de 14 zile anterioare debutului bolii și au avut un contact fizic apropiat cu un caz confirmat cu infecție cu 2019-nCoV, în timp ce pacientul era simptomatic. Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) în infecțiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic. Simptome Infecția cu virusul nCoV poate fi ușoară, moderată sau severă; aceasta din urmă include o pneumonie atipică severă, sindromul de detresă respiratorie acuta (SDRA). Pacienții cu infecție virală ușoară a căilor respiratorii superioare pot avea simptome nespecifice precum febră, tuse, dureri în gât, congestie nazală, stare de rău general, cefalee, mialgie. În cazuri severe apare o pneumonie severă cu febră (>38° C), tuse, tahipnee (> 30 respirații/min.), cianoză, detresă respiratorie acută (respirație stertoroasă, dispnee) cu o mortalitate crescută. Perioada de incubatie a bolii, adica timpul de la momentul infectarii pana la aparitia primelor semne si simptome de boala, aceasta nu a depasit 14 zile. Prevenire Obiceiurile sanatoase limiteaza raspandirea infectiilor! Recomandarile standard ale Organizatiilor Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru a reduce expunerea si transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mainilor si a cailor respiratorii si practicile alimentare sigure: 1. Spalati-va pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde. In cazul in care nu aveti la indemana apa sau sapun, folositi o solutie pe baza de alcool. Este recomandat sa va spalati pe maini: – dupa ce ati tusit sau stranutat; – cand ingrijiti o persoana bolnava; – inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor; – inainte de masa; – inainte si dupa folosirea toaletei; – dupa ce ati atins sau mangaiat un animal ; – dupa ce ati dus gunoiul. 2. Cand tusiti si stranutati, pozitionati-va la minimum 1 metru fata de celelalte persoane si acoperti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta. Aruncati servetelul dupa fiecare utilizare si spalati-va pe maini. In cazul in care nu aveti la indemana un servetel, tusiti sau stranutati in pliul cotului. 3. Evitati pe cat posibil contactul strans cu persoanele care au febra si tusesc. Mergeti la medic daca aveti febra, tusiti si aveti dificultati de respiratie. 4. Cum cel mai probabil, sursa principala a infectiei este de origine animala sunt recomandate si urmatoarele masuri de preventie: • Gatiti bine carnea si ouale, inainte de a le consuma.Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animala. Carnea cruda, laptele sau organele de origine animala trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele negative, conform bunelor practici de siguranta a alimentelor. • Daca vizitati pietele din zonele in care exista cazuri confirmate de coronavirus evitati contactul direct neprotejat cu animalele vii. • Spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa ce ati atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceti mana la ochi, nas sau gura dupa ce ati intrat in contact cu un animal.

Director Executiv, Jr. Magdalena Marcut Infectia cu Coronavirusul 2019-nCoV