Directia de Sanatate   Publica Giurgiu

Biroul Promovarea Sanatatii

 

ATENTIE LA CANICULA !

Temperaturile mari din zilele caniculare de vară pot afecta grav funcţionarea organismului, având efecte negative atât asupra sănătăţii fizice, cât şi asupra celei psihice. Cei mai afectaţi de căldură sunt copiii,bătrânii, persoanelor care se confrunta cu probleme cardiace dar fără o îngrijire adecvată – oricine poate suferi de pe urma caniculei.

Iată cum poate afecta căldura funcţionarea organismului.                                               

Efectele caldurii la nivelul creierului

Hipotalamusul (substanţa cenuşie a creierului) reglează temperatura corpului, însă, în cazul în care temperatura de afară este foarte ridicată, procesele chimice din creier nu îşi mai îndeplinesc în mod corespunzător funcţiile, motiv pentru care poate fi afectată judecata şi pot apărea stări de nervozitate şi de anxietate.

 

Efectele căldurii la nivelul sistemului nervos central

Temperaturile mari pot provoca oboseală şi stări depresive, deoarece încetinesc funcţionarea normală a creierului, nervilor şi măduvei spinării şi mulţi oameni au tendinţa de a renunţa la activităţile fizice şi de a lenevi întreaga zi.

 

 Efectele căldurii asupra muşchilor

Prin supraîncălzirea corpului se pierde cantitatea de apă şi de sodiu de care acesta are nevoie şi apar spasmele sau crampele la nivelul muşchilor.

Sodiul, alături de potasiu şi clor, face parte din categoria electroliţilor absolut necesari funcţionării tuturor organelor din corp. Astfel, carenţele de sodiu pot afecta echilibrul normal de funcţionare a muşchilor.

 

 Efectele căldurii la nivelul rinichilor

Deoarece prin căldură organismul se deshidratează, rinichii tind să reţină mai multe toxine, cum ar fi ureea şi amoniul, care de obicei se elimină prin urină.

Aşadar, pentru a păstra fluidele în corp, acesta va produce mai puţină urină.

 

 Efectele căldurii asupra circulaţiei sangvine

Pentru că vasele de sânge se dilată, în efortul de a elimina căldura, tensiunea arterială scade. Din acest motiv, inima bate mai repede în încercarea de a restabili tensiunea corectă a corpului.Din cauza circulaţiei deficitare a sângelui, pot apărea probleme grave la nivelul inimii. Astfel, persoanele care au probleme cu tensiunea arterială pot suferi atacuri de cord sau alte boli cardiovasculare.

 

Efectele căldurii asupra pielii

Cand temperatura exterioara creste, organismul este obligat sa munceasca suplimentar pentru a-si mentine propria temperatura in limitele normale. Acest proces implica eliminarea caldurii suplimentare la nivelul pielii prin transpiratie. Din cauza transpiraţiei excesive, pe suprafaţa corpului pot apărea erupţii cutanate. Aceste eruptii apar în pliurile pielii şi pe zonele corpului unde îmbrăcămintea stă lipită. Cele mai expuse părţi ale corpului sunt partea de sus a pieptului, gâtul, zona înghinală şi axila.

 

Directia de Sanatate   Publica Giurgiu prin Biroul Promovarea Sanatatii va atrage atentia ca respectand urmatoarele recomanadari poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte inalte:

Masuri de prevenire a manifestarilor organismului in caz de canicula

 

  • Incetati orice fel de activitate fizica pentru mai multe ore si odihniti-va intr-un loc racoros daca va resimtiti in urma expunerii la caldura ;
  • Evitati iesirile si activitatea fizica in timpul orelor „calde” ale zilei, in special in intervalul 12-16.
  • Evitati expunerile la soare si folositi mijloacele de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesuturi naturale in culori deschise). E important ca in deplasari sa aveti la indemana lichide (apa,sucuri);
  • Beti multa apa sau sucuri de fructe (2-4 litri pe zi )pentru a va rehidrata organismul;
  • Consumati alimente cu continut redus de grasimi;
  • Evitati consumul de alcool si excesul de cafea ;
  • In incaperi :protejati ferestrele cu draperi in zonele expuse soarelui ,pastrati ferestrele inchise in timpul zilei,apelati la sisteme de ventilatie sau aer conditionat ;
  • Practicati activitatile sportive dimineata sau seara ,astfel veti creste rezistenta organismului la canicula de peste zi;
  • Dusurile frecvente cu apa la temperatura moderata va ajuta sa faceti fata caldurii;
  • Evitati efectuarea unor eforturi fizice sustinute in perioada zilei in care temperatura atinge valorile maxime ;activitatea din agricultura ,santiere de constructii ,hale industriale ,care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare,se va desfasura dimineata si seara si consumati cantitati suficiente de lichide.

 

Recomandari pentru copii

 

In intervalul orar 12 -16 evitati expunerea la caldura (deplasari ,joaca,plaja).

In cazul expunerilor la soare (plaja) se recomanda:

1.Protejarea capului cu palarie;

2.Consum adecvat de lichide;

3.Protejarea pielii cu lotiuni cu factori de protectie UV pentru razele ultraviolete solare.

Nu lasati copiii in interiorul autovehiculelor expuse la soare.

Evitati deplasarile pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare.

Recomandari pentru varstnici

 

1.Evitati expunerile la soare si folositi mijloace de protectie (palarii,umbrele,ochelari de soare ,imbracaminte subtire din tesuturi naturale in culori deschise).E important ca in deplasari sa aveti la indemana lichide (apa,sucuri);

2.Evitati deplasarile in intervalul orar 12-16;

3.Evitati locurile aglomerate ,neventilete unde pot aparea decompensari ale afectiunilor cardiovasculare in conditii de temperaturi ridicate.

Daca manifestarile cauzate de canicula se agraveaza sau se prelungesc este recomadata consultarea unui medic.

DIRECTOR EXECUTIV,

DR.PAUL MARINESCU